कॉस्मॉस एट्रोसैन्गिनियस
मिलते हैं चौकाने वाले अनोखे फूलो की दुनियाँ के एक और फूल से।
ये मेक्सिको के जंगली फूल हैं, इनके लिए कहा जाता है की ये 100 साल पहले ही विलुप्त हो गए थे। इनकी सिर्फ एक प्रजाति का क्लोन 1902 में बनाया गया। ये फूल गर्मियों में वैनिला जैसी खुशबू देते हैं। शायद यही वजह है कि इन्हें चॉकलेट कॉस्मॉस भी कहा जाता है।
ये अनोखे फूल मखमली गोल पंखुड़ियों और गहरे भूरे रंग के केंद्रों के साथ गहरे मैरून रंग की होती हैं। उनकी सबसे अच्छी विशेषता उनकी चॉकलेटी खुशबू है। इन फूलों को बगीचे, कंटेनरों में लगाया जा सकता है। एक चॉकलेट-सुगंधित फूल! गहरे लाल-भूरे, कभी-कभी लगभग काले, लंबे, पतले, लाल भूरे रंग के तनों पर मखमली फूल शुरुआती गर्मियों से शरद ऋतु तक खिलते हैं। चॉकलेट कॉसमॉस मेक्सिको का एक कंद-जड़ वाला, कोमल बारहमासी मूल है, जिसे घर के अंदर भी रखा जा सकता है।
इस अत्यधिक मांग वाले फूल को पहली बार 1885 में एक बीज सूची में व्यावसायिक रूप से पेश किया गया था। हालाँकि, अधिकांश किस्में बाँझ बीज का उत्पादन करती हैं, इसलिए इन फूलों को डहेलिया की जड़ों के समान कंद की जड़ों के माध्यम से उगाया जाता है। 21 वीं सदी की शुरुआत में पुराने ओक और देवदार के जंगलों में चॉकलेट कॉसमॉस पाया गया था। हाल के वर्षों में, कई नई किस्मों को पेश किया गया है।
चॉकलेट कॉसमॉस की चॉकलेटी खुशबू वैनिलीन की उपस्थिति के कारण होती है, जो कोको में पाया जाने वाला एक कार्बनिक यौगिक भी है। इसकी सुगंध गर्म दिनों में सबसे अधिक होती है। अधिक आसानी से सुगंध का आनंद लेने के लिए उन्हें एक आंगन या बैठने की जगह के पास कंटेनरों में लगा सकते हैं।
English Translate
Cosmos Atrosanguineus (Chocolate cosmos)
Meet another flower from the world of shockingly unique flowers.
These are wild flowers of Mexico, which are said to have become extinct 100 years ago. The drone of only one of their species was made in 1902. These flowers give off a vanilla-like scent in summer. Perhaps this is the reason why it is also called Chocolate Cosmos.
These unique flowers are deep maroon in color with a velvety round ide and dark brown appearance. Its best feature is its chocolaty smell. These flowers can be put in containers. A chocolate-scented flower! Dark reddish-brown, sometimes almost black, long, speckled, velvety flowers on reddish-brown stems bloom from early summer to autumn. Chocolate cosmos is a tuberous, tender root native from Mexico that can be grown indoors.
This highly sought-after flower was first introduced commercially in 1885 in an catalog of seeds. However, most sightsees produce seeds, so these flowers are routed through pumpkin roots in a similar fashion to dahlia roots. Dense thickets of old oak and cedar were found in the Chocolate Cosmos in the early 21st century. In recent years, many new information has come to the fore.
The chocolaty smell of the Chocolate Cosmos is due to the presence of vanillin, a derivative also found in cocoa. Its smell is maximum on hot days. They can be taken in containers near the patio or seating area to enjoy the flavor more easily.
Pahli baar hi naam suna hai..
ReplyDeleteRare information 👍👌
अद्भुत जानकारी दी आपने
ReplyDeleteFirst'hand information 👌🏻
ReplyDelete
ReplyDeleteचॉकलेट कॉसमॉस की चॉकलेटी खुशबू तो मैक्सिको में मिलती है ।हमलोगों को तो आप
के लेखनी से ही उसकी अनुभूति होती है🙏
🌹🙏गोविंद🙏🌹की महिमा है बड़ी निराली
कहीं कुछ तो कहीं कुछ दिया है जो है बड़ी
मनमोहक और प्यारी🌹🙏हे नाथ🙏🌹
An extraordinary message. I love cosmos flowers, every year I plant them on the balcony and in the garden. But I have never had such flowers. Thanks for this information and best regards.
ReplyDeleteUseful information 👌🏻🙏🏻
ReplyDeleteVery good information dear
ReplyDeleteअनोखे फूल।
ReplyDeleteअनोखे फूल।
ReplyDeleteAmazing Nature so cute
ReplyDeleteAmazing Nature so beautiful
ReplyDeleteAmazing information
ReplyDeleteNice information
ReplyDeleteअद्भुत
ReplyDeleteसुंदर फूल।
ReplyDeleteनई जानकारी।
Nice share 👍
ReplyDelete