काला ज़ीरा
मसाले के तौर पर जीरा से तो सभी अवगत हैं। बिना जीरा के सब्जी में स्वाद नहीं आता। इसकी खुशबू और स्वाद दोनों ही भोजन को लजीज बना देते हैं। स्वाद बढ़ाने के साथ ही जीरा में विभिन्न औषधीय गुण भी होते हैं।
जीरा क्या है?
जीरा एक मसाला है, जो भारतीय व्यंजन के स्वाद को बढ़ाता है। आयुर्वेद के अनुसार जीरा 3 तरह का होता है
- काला जीरा
- सफेद जीरा
- अरण्य जीरा
मसाले में प्रयोग होने के कारण सफेद जीरा से तो सभी अवगत हैं। श्यामली रंग का जीरा, काला जीरा या कृष्ण जीरा भी सफेद जीरा की तरह ही होता है। दोनों में इतनी समानता होती है कि भेद करना थोड़ा मुश्किल होता है। श्यामले रंग का जीरा सफेद जीरा से महंगा होता है।
जानते हैं काला जीरा के फायदे, नुकसान, उपयोग और औषधीय गुणों के बारे में
काले जीरे को शाही जीरा भी कहते हैं। यह कई महत्वपूर्ण पोषक तत्वों से भरपूर होता है। साथ ही सेहत के लिए कई रूपों में फायदेमंद है।
वजन कम करने में
3 महीने तक लगातार काले जीरे का सेवन किया जाए, तो शरीर में जमी अनावश्यक चर्बी कम होती है। काला जीरा चर्बी को गला कर अपशिष्ट पदार्थों के साथ शरीर से बाहर निकाल देता है।
याददाश्त बढ़ाने में
बढ़ती उम्र के साथ यदि किसी को बातें /चीजें याद रखने में परेशानी आ रही है, तो काले जीरे को पूदीने की पत्तियों के साथ मिलाकर सुबह खाली पेट सेवन करने से याददाश्त में सुधार होता है।
रोग प्रतिरोधक क्षमता बढ़ाने में
काले जीरे का निरंतर सेवन रोग प्रतिरोधक क्षमता को बढ़ाती है। शरीर में ऊर्जा का संचार करती है, जिससे जल्द थकान और कमजोरी महसूस नहीं होती।
पाचन क्रिया के लिए
पाचन संबंधी समस्याओं को दूर करने में भी काले जीरे का सेवन किया जाता है। काले जीरे में मौजुद फाइबर पाचन संबंध समस्याओं को दूर करने में कारगर होता है, जिससे पेट की ऐंठन, गैस और सूजन की समस्या में लाभ होता है।
सर्दी, जुकाम और कफ में
सर्दी, जुकाम कफ में काला जीरा फायदेमंद होता है। काले जीरे को भूनकर रुमाल में बांधकर सूंघने से आराम मिलता है।
सिर दर्द हुआ दांत दर्द में
काले जीरे के तेल को सिर और माथे पर लगाने से सर दर्द में लाभ होता है। गर्म पानी में काले जीरे के तेल की कुछ बूंदे डाल कर कुल्ला करने से दांत दर्द में भी आराम मिलता है।
एंटीसेप्टिक की तरह
काले जीरे में एंटीबैक्टीरियल गुण पाया जाता है, जिसके कारण काला जीरा संक्रमण को फैलने से रोकता है। काले जीरे के पाउडर का लेप घाव, फोड़े, फुंसियों पर लगाने से लाभ होता है, घाव आसानी से भर जाते हैं।
काले जीरे का नुकसान
- काले जीरे की तासीर गर्म होती है अतः इसका सेवन 1 दिन में 3 ग्राम से ज्यादा नहीं करना चाहिए।
- हाई ब्लड प्रेशर, गर्भवती महिलाओं और छोटे बच्चों को या फिर जिसे ज्यादा गर्मी लगती हो, ऐसे लोगों को डॉक्टर के सलाह से ही इसका सेवन करना चाहिए।
किस प्रकार करें काले जीरे का सेवन
- काले जीरे को गर्म पानी के साथ सीधा ही आधा चम्मच निगल कर खा सकते हैं या आधा चम्मच काले जीरे के बीज को रात भर पानी में भिगोकर छोड़ दें और सुबह बीज निकालकर इसका पानी पी जाए।
- नींबू और काला जीरा एक साथ मिलाकर अधिक प्रभावी होता है। एक कटोरी में लगभग एक चम्मच काला जीरा और आधा चम्मच आधा नींबू का रस डालकर धूप में सुखा दें। इस दानों को दिन में दो बार सेवन कर सकते हैं या फिर हल्का सा काले जीरे को भूनकर पाउडर बनाकर रख लें। अब इस पाउडर को कप पानी में डालकर तथा नींबू के रस को पानी में मिलाकर ले सकते हैं।
- काले जीरे के कुछ दानों को लेकर हल्का भुनकर बारीक पीस लें। अब एक गिलास गर्म पानी में पिसा हुआ काला जीरा और नींबू निचोड़ कर तथा उसमें एक चम्मच शहद मिलाकर सेवन कर सकते हैं।
English Translate
black cumin
Everyone is aware of cumin as a spice. Without cumin, there is no taste in the vegetable. Its aroma and taste both make the food delicious. Apart from enhancing the taste, cumin also has various medicinal properties.
What is cumin?
Cumin is a spice that enhances the flavor of Indian cuisine. According to Ayurveda there are 3 types of cumin
- black cumin
- white cumin
- Aranya Jeera
Everyone is aware of white cumin because of its use in spices. Shyamli colored cumin, black cumin or Krishna cumin is also similar to white cumin. There is so much similarity between the two that it is a bit difficult to differentiate. Brown colored cumin is costlier than white cumin.
Know about the benefits, disadvantages, uses and medicinal properties of black cumin
Black cumin is also known as Shahi Jeera. It is rich in many important nutrients. Also, it is beneficial for health in many ways.
in reducing weight
If black cumin is consumed continuously for 3 months, then the unnecessary fat stored in the body is reduced. Black cumin dissolves fat and removes it from the body along with waste products.
to enhance memory
With increasing age, if one is having trouble remembering things, then consuming black cumin mixed with mint leaves on an empty stomach in the morning improves memory.
in boosting immunity
Continuous consumption of black cumin increases immunity. Communicates energy in the body, due to which fatigue and weakness are not felt soon.
for digestion
Black cumin is also used to remove digestive problems. The fiber present in black cumin is effective in relieving digestive related problems, which is beneficial in the problem of abdominal cramps, gas and bloating.
In cold, flu and cough
Black cumin is beneficial in cold and cough. Frying black cumin and tying it in a handkerchief and smelling it gives relief.
headache in toothache
Applying black cumin oil on the head and forehead provides relief in headache. Putting a few drops of black cumin oil in warm water and gargling it also provides relief in toothache.
like an antiseptic
Antibacterial properties are found in black cumin, due to which black cumin prevents the spread of infection. Applying paste of black cumin powder on wounds, boils, pimples is beneficial, wounds heal easily.
Side Effects of of Black Cumin
- The effect of black cumin is hot, so it should not be consumed more than 3 grams in a day.
- People with high blood pressure, pregnant women and small children or those who feel very hot, should consume it only after consulting a doctor.
How to consume black cumin
- You can eat black cumin directly by swallowing half a spoon with warm water or leave half a spoon of black cumin seeds soaked in water overnight and take out the seeds in the morning and drink its water.
- Lemon and black cumin mixed together is more effective. Put about one teaspoon black cumin and half teaspoon juice of half lemon in a bowl and dry it in the sun. You can consume these seeds twice a day or you can make a powder by roasting some black cumin seeds. Now you can take this powder by adding it to a cup of water and adding lemon juice to the water.
- Take some seeds of black cumin and roast it lightly and grind it finely. Now, after squeezing ground black cumin and lemon in a glass of hot water and mixing one spoon of honey in it, you can consume it.
विभिन्न भाषाओं में कला जीरा का नाम
Hindi - काला जीरा, स्या जीरा, स्याह जीरा,
Urdu- जीराह (Jirah)
English- Black caraway seed
Sanskrit- कृष्णजीरा, जरणा, भेदिनी, बहुगन्धा
Kannada- जिरिगे (Jirige)
Kashmir- गुन्यान (Gunyan)
Gujarati- जीराउत्मी (Jirautmi), जीरू (Jiru), शाहजीरू (Shahjiru)
Tamil (jeera in tamil)- शिरागम (Shiragam), शिरूगम (Seerugam)
Telugu (jeera in telugu)- जिलाकाररा (Jilakarra), जीराा (Jiraka)
Bengali- जीरा (jeera)
Punjabi- जीरासीयाह (Jirasiyah)
Marathi (cumin seeds in marathi)- जीरोगिरे (Jiregire), जीरे (Jire)
Nepali- जीरा (Jira)
Arabic- कमुना (Kamuna), कामुत (Kamuth)
Persian- जीरा (Zira)