तरबूज (Watermelon)

 तरबूज /Tarbooj/Watermelon

तरबूज(Watermelon) का मौसम चल रहा है। सभी लोग तरबूज(Tarbooj) से वाकिफ होंगे। पर क्या आपको यह भी पता है कि तरबूज(Tarbooz) का गूदा शरीर के लिए जितना फायदेमंद होता है, उतना ही इसके बीज भी होते हैं? और कई रोगों में तरबूज (Watermelon) के सेवन से लाभ मिलता है? आयुर्वेद में तरबूज(Watermelon) को एक बहुत ही गुणकारी फल बताया गया है। चलिए आज तरबूज(Watermelon) की बहुत सारी खूबियों के बारे में चर्चा करते हैं।

तरबूज /Tarbooj/Watermelon

तरबूज(Watermelon) क्या है?

तरबूज एक फल है, जिसके अंदर का गूदा लाल, सफेद और पीला रंग का होता है। फल का छिलका हरे रंग का होता है। छिलके में दफेदार कई धारियां होती हैं। तरबूज के बीज छपते नुकीले काले या सफेद रंग के होते हैं। तरबूज के पौधे में फूल और फल लगने का समय अप्रैल से अगस्त तक का होता है। इसके फल गोलाकार या अंडाकार होते हैं।  इसके फूल पीले रंग के होते हैं। ऊपर से थोड़ा सख्त नजर आने वाला तरबूज अंदर से पानी पानी होता है।

जानते हैं तरबूज के फायदे, नुकसान, उपयोग और औषधीय गुणों के बारे में

जैसा कि सभी को ज्ञात है तरबूज में 92% पानी होने के कारण यह फल सबसे अच्छे हाइड्रेटिंग पदार्थों में से एक है। गर्मियों में ठंडा और मीठा तरबूज खाने से अच्छा और कुछ नहीं। इस तपते मौसम में यह शरीर में पानी की कमी की पूर्ति करता है। इतना ही नहीं इसमें फाइबर, विटामिन सी, विटामिन ए, पोटैशियम, मैग्निशियम और एंटीऑक्सीडेंट का भरमार है। गर्मियों में प्रतिदिन एक प्लेट तरबूज अवश्य खाएं, परंतु इसके साथ ही इस बात का ध्यान रखें कि तरबूज खाने के बाद पानी नहीं पिया जाता। अतः तरबूज के सेवन के कुछ समय पश्चात ही पानी का सेवन करें।

तरबूज /Tarbooj/Watermelon

अधिक प्यास लगने की समस्या

बहुत लोग अधिक प्यास लगने की समस्या से परेशान रहते हैं। ऐसे में तरबूज के फल का रस पिएं। प्रतिदिन 20 से 50 मिलीलीटर की मात्रा में तरबूज का रस पीने से अधिक प्यास लगने की समस्या ठीक होती है।

शारीरिक कमजोरी में

शारीरिक कमजोरी में भी तरबूज का सेवन बहुत फायदेमंद है। तरबूज के बीज का 5 - 10 ग्राम चूर्ण बनाएं। इसमें बराबर मात्रा में मिश्री मिला लें। इसके सेवन से शारीरिक कमजोरी दूर होती है।

बुखार में

*  तरबूज फल के छिलके को पीसकर लेप करने से बुखार और बुखार के कारण होने वाले शरीर में जलन ठीक होता है। 

*  10 - 40 मिलीलीटर फल के रस में चीनी या मधु मिलाकर पीने से बुखार में लाभ होता है।

सिर दर्द में

तरबूज /Tarbooj/Watermelon

तरबूज के 30 - 40 मिलीलीटर रस में मिश्री मिलाकर पीने से सिर दर्द में आराम मिलता है।

आंतों की सूजन

तरबूज फल के बीज के साथ पत्तों को पीसकर पेट पर बांधने से आंतों की सूजन की समस्या खत्म होती है।

दस्त में 

तरबूज के 5 - 10 मिलीलीटर फल के रस में नींबू का रस मिलाकर पीने से दस्त रुक जाता है।

पीलिया रोग में

*  तरबूज फल के रस में समान मात्रा में छाछ और स्वाद के अनुसार नमक मिलाकर सेवन करने से पीलिया में लाभ मिलता है।

*  10-30 मिलीलीटर फल के रस का नियमित सेवन करने से भी पीलिया में फायदा होता है।

मूत्र विकार

तरबूज के बीजों का चूर्ण बनाएं। 1- 2 ग्राम चूर्ण में शहद मिलाकर सेवन करने से मूत्र संबंधी विकारों में बहुत लाभ होता है।

उल्टी में

5-10 मिलीलीटर तरबूज के फल के रस में नींबू का रस मिलाकर पीने से उल्टी में लाभ होता है।

पाचन क्रिया

पाचन क्रिया को सुचारू रूप से चलाने के लिए भी तरबूज सहायक है। तरबूज में पानी की अधिकता होती है और पानी भोजन पचाने में सबसे अहम तत्व माना जाता है। इसके अलावा इसमें फाइबर भी होता है, जो पाचन तंत्र को स्वस्थ रखने के साथ-साथ कब्ज, डायरिया व गैस जैसी समस्याओं से निजात दिलाता है।

त्वचा के लिए

तरबूज त्वचा के लिए भी फायदेमंद होता है इसमें पानी की अधिकता होती है इसीलिए यह त्वचा के सूखे फल को दूर कर स्किन को हाइड्रेट और मस्टराइज करने का काम करता है तरबूज में मौजूद विटामिन ए त्वचा के बड़े रोम छिद्रों को कम करता है। तरबूज में लाइकोपीन पाया जाता है जो त्वचा की चमक को बरकरार रखता है।

वजन घटाने में

तरबूज का सेवन वजन कम करने में भी सहायक है इसमें कैलोरी की मात्रा कम होती है और फाइबर की मात्रा ज्यादा होती है इससे पेट जल्दी भर जाता है और कुछ खाने की इच्छा नहीं होती इसे पानी भी प्रचुर होता है जो शरीर से विषाक्त पदार्थों को बाहर निकालता है साथ ही शरीर को दी हाइड्रेट भी नहीं होने देता।

इम्यूनिटी के लिए

तरबूज के सेवन से ही मिली थी मजबूत होती है इसमें मौजूद विटामिन सी इम्यून सिस्टम को मजबूत करने में सहायक है साथ ही इसमें मौजूद फाइबर हाथों को सही रखता है और विटामिन ए ह्यूमन सिस्टम को इंफेक्शन से बचाता है।

तरबूज खाने का सही समय

तरबूज को कभी भी रात में नहीं खाना चाहिए। वैसे तो इसको दिन में कभी भी खाया जा सकता है, परंतु इसके सेवन का सही समय दोपहर का है खास बात यह है कि इसको खाने के बाद पानी, दूध, लस्सी और कोल्ड ड्रिंक जैसी चीजों का सेवन बिल्कुल नहीं करना चाहिए।

तरबूज /Tarbooj/Watermelon

तरबूज के नुकसान

*  तरबूज खाने के तुरंत बाद पानी नहीं पीना चाहिए इससे हैजा की बीमारी हो सकती है।

*  सामान्य फ्लू खांसी और जुकाम से पीड़ित व्यक्ति को तरबूज खाने से बचना चाहिए क्योंकि इसकी तासीर ठंडी होती है।

तरबूज में मौजूद पोषक तत्व (Nutritional Value of Watermelon)

तरबूज में मौजूद पोषक तत्व (Nutritional Value of Watermelon)


English Translate 

Watermelon

Watermelon season is going on. All people will be familiar with Tarbooj. But do you also know that the pulp of Tarbooz is beneficial for the body, as well as its seeds? And in many diseases, consumption of watermelon is beneficial? Watermelon has been described as a very beneficial fruit in Ayurveda. Let's discuss about the many features of Watermelon today.

तरबूज /Tarbooj/Watermelon

What is Watermelon?

Watermelon is a fruit, the pulp inside is red, white and yellow in color. The skin of the fruit is green in color. The peel has several striped stripes. Melon seeds are printed in black or white. The time of flowering and fruit in the watermelon plant is from April to August. Its fruits are spherical or oval. Its flowers are yellow in color. The watermelon, which appears a little tough from above, is water from inside.

Know about the benefits, disadvantages, uses and medicinal properties of Watermelon

As is known by everyone, melon is 92% water, this fruit is one of the best hydrating substances. Nothing better than eating cool and sweet melon in summer. It caters to the lack of water in the body during this hot season. Not only this, it is full of fiber, vitamin C, vitamin A, potassium, magnesium and antioxidants. In summer, eat one plate of watermelon every day, but at the same time keep in mind that water is not drunk after eating watermelon. Therefore, drink water only after some time after consuming watermelon.

Problem of Excessive Thirst

Many people are troubled by the problem of excessive thirst. In such a situation, drink juice of melon fruit. Drinking 20 to 50 millilitres of watermelon juice daily is helpful to cure the problem of over thirst.

In Physical Weakness

Consumption of watermelon is very beneficial even in physical weakness. Make 5 - 10 grams of watermelon seeds powder. Add equal amount of sugar in it. Physical weakness is removed by its use.

In Fever

* Grind the peel of watermelon fruit and apply it on the body due to fever and fever, burning sensation is cured.

* Drinking sugar or honey mixed with 10 - 40 ml fruit juice is beneficial in fever.

In Headache

Mixing sugar candy in 30 - 40 ml juice of watermelon provides relief in headache.

Inflammation of the Intestines

Grind leaves with seeds of melon fruit and tie it on the stomach, it ends swelling problem of intestines.

In Diarrhea

Drinking 5-10 ml of watermelon juice mixed with lemon juice stops diarrhea.

In Jaundice Disease

* Jaundice is beneficial by mixing equal quantity of buttermilk and salt according to taste in watermelon fruit juice.

* Regular intake of 10-30 ml fruit juice is also beneficial in jaundice.

Urinary Disorders

Make a powder of melon seeds. Taking honey mixed with 1 to 2 grams of powder is very beneficial for urinary disorders.

In Vomiting

तरबूज /Tarbooj/Watermelon

Taking 5-10 ml watermelon fruit juice mixed with lemon juice provides relief in vomiting.

Digestion Process

Watermelon is also helpful for smooth digestion. Watermelon is rich in water and water is considered to be the most important element in digesting food. Apart from this, it also contains fiber, which along with keeping the digestive system healthy, relieves problems like constipation, diarrhea and gas.

To Skin

Watermelon is also beneficial for the skin, it contains plenty of water, so it works by hydrating and mustering the skin by removing the dry fruits of the skin, Vitamin A present in the watermelon reduces the large pores of the skin. Watermelon contains lycopene which preserves the glow of the skin.

In Weight Loss

Consumption of watermelon is also helpful in reducing weight, it is low in calories and high in fiber, it fills the stomach quickly and there is no desire to eat anything, it is also rich in water, which removes toxins from the body. Removes as well as does not allow the body to be hydrated.

For Immunity

The water was found only after intake of watermelon. Vitamin C in it is helpful in strengthening the immune system, as well as the fiber in it keeps hands right and Vitamin A protects the human system from infection.

Right time to eat Watermelon

Watermelon should never be eaten at night. Although it can be eaten anytime of the day, but the right time to consume it is in the afternoon, the special thing is that it should not be consumed at all after eating water, milk, lassi and cold drinks.

Side Effects of Watermelon

* Water should not be drunk immediately after eating watermelon, it can cause cholera disease.

* A person suffering from common flu cough and cold should avoid eating watermelon as it is cold.

9 comments:

  1. ग्रीष्म ऋतु का अमृतफल

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  2. Nice information 👌

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  3. Watermelon, watermelon (Citrullus Schrad.) Includes 7 species.
    Very tasty, thirst-quenching - perfect in hot weather.
    The common watermelon C. lanatus from north-west Africa is of great utility due to its juicy, edible fruit,
    probably domesticated there over 5,000 years ago.

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  4. Good information

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  5. Very nice information

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  6. 🙏🙏💐💐सुप्रभात 🕉️
    🙏ॐ नमः शिवाय 🚩🚩🚩
    🙏जय शिव शम्भू 🚩🚩🙏
    🙏आप का दिन शुभ हो 🙏
    🚩🚩हर हर महादेव 🚩🚩
    👌👌👌बहुत बढ़िया स्वास्थ्यवर्धक, लाभदायक, उपयोगी जानकारी शेयर करने के लिए आप का बहुत बहुत धन्यवाद 💐💐

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  7. उपयोगी जानकारी

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