चेरिमोया /शरीफा /सीताफल /Custard Apple/Sitafal

 चेरिमोया /शरीफा /सीताफल /Custard Apple/Sitafal

आज बात करते हैं स्वास्थ्य और पौष्टिकता से भरपूर फल सीताफल की। बचपन में तो सभी ने शरीफा (Custard Apple) का सेवन किया होगा। आज के समय में शरीफा (Custard Apple) फल की लोकप्रियता थोड़ी कम हो गई है। बहुत लोगों को इसकी जानकारी भी नहीं होती है। इसके कई नाम है- कोई इसे शरीफा के नाम से जानता है तो कोई सीताफल कुछ जगहों पर इसे चेरिमोया कहा जाता है।

चेरिमोया /शरीफा /सीताफल /Custard Apple

जानते हैं शरीफा के फायदे, नुकसान, उपयोग और औषधीय गुणों के बारे में 

शरीफा एक अनोखा फल है, जो कई स्वास्थ्य लाभ प्रदान करता है। इस फल को कस्टर्ड एप्पल के नाम से भी जाना जाता है। यह फल हरे रंग का होता है और बेहद स्वादिष्ट और पौष्टिक भी है। कस्टर्ड एप्पल में फाइबर, विटामिन और खनिजों की भरपूर मात्रा है। यह अनोखा फल हमारी इम्यूनिटी को भी बढ़ाता है।

शरीफा के औषधीय गुण, फायदे और नुकसान

चेरिमोया /शरीफा /सीताफल /Custard Apple

इम्यूनिटी बढ़ाने में

कस्टर्ड एप्पल अर्थात शरीफा में विटामिन सी की काफी मात्रा पाई जाती है। यह इम्यून सिस्टम के लिए बहुत अच्छा है। यह हमारे शरीर की प्रतिरक्षा प्रतिक्रिया को मजबूत बनाता है और बीमारियों से लड़ने की प्राकृतिक क्षमता को बढ़ाता है।

हाई ब्लड प्रेशर

अगर किसी को उच्च रक्तचाप की समस्या है, तो हृदय रोग और स्ट्रोक का खतरा बढ़ जाता है। शरीफा पोषक तत्वों से भरपूर होता है, जो ब्लड प्रेशर को कंट्रोल करने में मदद करता है। इसमें पोटेशियम और मैग्नीशियम होता है और यह दोनों रक्त वाहिकाओं के फैलाव को बढ़ावा देते हैं और उच्च रक्तचाप को नियंत्रित रखने में मदद करते हैं।

बालों और त्वचा के लिए

शरीफा अर्थात सीताफल त्वचा और बालों के लिए भी बहुत अच्छा होता है। सीताफल विटामिन ए और एंटीऑक्सीडेंट से भरपूर है, जो उत्तकों के पुनर्निर्माण में सहायक होता है और सेल संरचना की रक्षा करता है, जिससे त्वचा की चमक और नमी बनी रहती है। इसमें मौजूद एंटीऑक्सीडेंट त्वचा में होने वाली क्षति को रोकता है और बुढ़ापे के लक्षणों से त्वचा को बचाता है। यह झुर्रियों को कम करता है जिससे त्वचा युवा बनी रहती है। यह त्वचा के लचीलापन को बेहतर बनाता है और बालों को मजबूत बनाता है।

पेट स्वास्थ्य के लिए

शरीफा में घुलनशील और अघुलनशील फाइबर दोनों भरपूर मात्रा में होते हैं। रेशेदार खाद्य पदार्थ आंत के स्वास्थ्य के लिए बहुत अच्छे होते हैं। शरीफा के सेवन से हमारा पाचन तंत्र सुचारू रूप से कार्य करता है।

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अस्थमा में

 श्वसन समस्या में भी सीताफल कारगर है। सीताफल में विटामिन बी6 होता है, जो सूजन को कम करता है। यह अस्थमा के रोगियों या उनके संक्रमण को कम करने में सहायक है। इसमें एंटीऑक्सीडेंट होते हैं, जो वायु मार्ग संक्रमण और समस्याओं को रोकने के लिए प्रतिरक्षा प्रणाली में सहायक होते हैं।

कम वजन वालों के लिए

ज्यादातर लोग अधिक वजन की समस्या से परेशान हैं। साथ ही बहुत लोग इसलिए भी परेशान है कि उनका वजन ही नहीं बढ़ता। अंडरवेट की समस्या में सीताफल मदद कर सकता है। कम वजन होने का एक कारण यह भी होता है कि शरीर को जितनी ऊर्जा प्राप्त होती है, उससे कहीं ज्यादा खर्च हो जाती है। सीताफल को एक बेहतर ऊर्जा स्रोत वाले फल के रूप में इस्तेमाल किया जा सकता है, जो वजन बढ़ाने में सहायक है।

कोलेस्ट्रोल कम करने में

कोलेस्ट्रोल के स्तर में अनावश्यक रूप से बढ़ोतरी होने पर यह स्वास्थ्य के लिए हानिकारक होता है। शरीफा में नियासिन विटामिन होता है, जिसके सेवन से कोलेस्ट्रॉल स्तर संतुलित रहता है, जिससे, हृदय रोग, स्ट्रोक और हार्ट अटैक से बचाव में मदद मिलती है।

एनीमिया में

एनीमिया की समस्या में शरीर में रेड ब्लड सेल्स की कमी हो जाती है, जिससे शरीर के सभी हिस्सों में खून के साथ ऑक्सीजन की पर्याप्त मात्रा पहुंचने में परेशानी होती है। ऐसे में फोलेट की कमी और एनीमिया के समस्या से बचने के लिए फोलेट युक्त सीताफल का सेवन लाभकारी होता है। सीता फल में विटामिन सी भी होता है, जो आयरन के अवशोषण में मदद करता है। अतः अन्य खाद्य पदार्थों के साथ डाइट में सीताफल का सेवन नियमित रूप से करने पर यह एनीमिया की समस्या को दूर करने में सहायक हो सकता है।

गर्भावस्था में

सीताफल में फोलेट की उच्च मात्रा होती है, जो गर्भावस्था के स्वास्थ्य को बढ़ावा देने में मदद करती है। गर्भावस्था के दौरान शरीफा का सेवन गर्भ स्राव की संभावना को कम करता है।

सीताफल के पौष्टिक तत्व (Nutritional value of Custard Apple)

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सीताफल के नुकसान

* इसके बीज विषाक्त होते हैं। अतः इसके बीजों का सेवन नहीं करना चाहिए।

* अत्यधिक मात्रा में सेवन से अपच हो सकती है।


English Translate

Custard Apple

Today we discuss another fruit, which is a treasure of health and full of nutrition. So today we will discuss about Custard Apple with you all. In childhood, everyone must have consumed Custard Apple. Today, the popularity of Custard Apple fruit has reduced slightly. Many people will not even know about it. It has many names - some know it by the name of Sharifa, while some Sitaphal is called Cherimoya in some places.

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Know about the benefits, disadvantages, uses and medicinal properties of custard apple

Custard apple is a unique fruit, which provides many health benefits. This fruit is also known as custard apple. This fruit is green in color and is very tasty and nutritious as well. Custard apple has a plentiful amount of fiber, vitamins and minerals. This unique fruit also enhances our immunity.

Medicinal properties, advantages and disadvantages of custard apple

Increasing Immunity

Custard apple, ie custard apple, contains a lot of vitamin C. This is very good for the immune system. It strengthens our body's immune response and enhances the natural ability to fight against diseases.

High Blood Pressure

If someone has high blood pressure, there is an increased risk of heart disease and stroke. Custard apple is rich in nutrients, which helps control blood pressure. It contains potassium and magnesium and both promote dilation of blood vessels and help in controlling high blood pressure.

For Hair and Skin

Sharifa means sitaphal is also very good for skin and hair. Sitaphal is rich in vitamin A and antioxidants, which aids in the regeneration of tissues and protects cell structure, thereby retaining the skin's shine and moisture. The antioxidants present in it prevent skin damage and protect the skin from the signs of aging. It reduces wrinkles, which keeps the skin young. It improves the flexibility of the skin and makes the hair stronger.

For Stomach Health

Custard apple is rich in both soluble and insoluble fiber. Fibrous foods are very good for intestinal health. Consumption of custard apple makes our digestive system work smoothly.

In Asthma

 Sitaphal is also effective in respiratory problems. Sitaphal contains vitamin B6, which reduces inflammation. It is helpful in reducing asthma patients or their infection. It contains antioxidants, which help the immune system to prevent airway infections and problems.

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For Underweight People

Most people are troubled by the problem of overweight. Also, many people are also upset because they do not gain weight. Sitaphal can help with underweight problems. One reason for being underweight is that much more energy is spent by the body. Sitaphal can be used as a fruit with a better energy source, which is helpful in weight gain.

Reducing Cholesterol

This is harmful to health if the level of cholesterol is increased unnecessarily. Custard apple contains niacin vitamins, the intake of which keeps the cholesterol level balanced, which, in turn, helps prevent heart disease, stroke and heart attack.

In Anemia

In the problem of anemia, there is a lack of red blood cells in the body, due to which there is difficulty in reaching sufficient amount of oxygen with the blood in all parts of the body. In such a situation, taking folate-containing citaphal is beneficial to avoid the problem of folate deficiency and anemia. Sita fruit also contains vitamin C, which helps in the absorption of iron. Therefore, if you consume sitaphal in the diet regularly along with other foods, it can be helpful in alleviating the problem of anemia.

In Pregnancy

Sitaphal contains high amounts of folate, which helps to promote pregnancy health. Consumption of custard apple during pregnancy reduces the possibility of miscarriage.


Side Effects of  Custard Apple

* Its seeds are toxic. Therefore, its seeds should not be consumed.

* Excessive intake may cause indigestion.

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Benefits of Custard Apple

Custard Apple

Custard Apple for Immunity

Health benefits of Custard Apple

Custard Apple ke fayde

सीताफल के पौष्टिक तत्व

13 comments:

  1. पवन कुमारFebruary 5, 2024 at 4:25 PM

    बहुत ही उपयोगी जानकारी प्रदान किए हैं।

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  2. अच्छी जानकारी

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  3. Very Nice usuall Information रूपा जी 👌🏻👍☺️

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  4. 🙏🙏💐💐
    🕉️शुभरात्रि 🕉️
    🚩🚩जय जय सियाराम 🚩🚩
    👍👍👍बहुत उपयोगी व लाभदायक जानकारी शेयर करने के लिए आप का बहुत बहुत धन्यवाद 💐💐

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  5. Very interesting.👌👌

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